27 de febrer, 2007

PRÀCTICA 15: Illustrator


Després d'haver fet un repàs general per la interfaç del programa Illustrator, i conèixer alguna de les paletes, eines i demés elements, hem posat en pràctica la primera activitat.

Primer de tot hem dibuixat un polígon, concretament una estrella i amb l'eina fusió, li hem donat un degradat: Objeto/fusión/opciones de fusión/especificar els passos que volem donar. A més passos, més uniforme i natural es veurà la transició de colors.
A continuació hem fet la clau, dibuixant diferents elements: una rodona, un rectangle, un rombe i un zig-zag amb la ploma i, disposant els elements perque units facin la forma de la clau, els unificarem, convertint-los en pixels (en imatge, en bitmap): objeto/rastrillar. I li hem afegit un degradat, perque ens doni l'aire d'un reflexe.
Tot seguit, a aquesta imatge li hem fet una ombra, per mitjà d'un efecte (no editable).
Ja per acabar, hem creat un cercle imaginari, disposant el text al voltant: Texto en trazado.
PRÀCTICA 14: Maquetes Indesign amb estils



Hem triat 2 pàgines a seguir de mostra, i seguidament hem creat un document amb pàgines enfrontades. La idea d'aquesta pràctica ha estat (aprofitant els estils creats en la pràctica 12 i la mateixa linia), treballar les pàgines maqueta (mestres):
Comando + majúscula= per editar una pàg. generada de maqueta, per generar pàgines maqueta basades en pàgines maqueta creades anteriorment.
Ver/mostrar enlaces/texto vinculado = per vincular dues pàgines maqueta.
Apretant ALT el punter canvia i col.loca el text, generant tantes pàgines com necessiti per col.locar-lo tot sencer.
Alt + majúsc.= flux discontinu= col.loca el text però primer haig de fer les pàgines.
Per fer la foliació amb Indesign: a la pàgina maqueta= insertar/carácter especial/núm. automático de página. (fer primer la caixa on ha d'anar el número)
Opciones/numeración y sección= per posar la foliació començant a la segona pàgina, iniciant númeració a la pàgina x.
PRÀCTICA 13: UPLOAD d'imatges amb FLICKR

La present pràctica ha estat, després d'enregistrar-nos a la web Flickr, pujar 65 fotos i fer-les públiques per a que tothom pugui veure-les i descarregar-se-les si ho vol.
El procediment per fer-ho ha estat tan senzill com:
Seleccionar d'una amb una les imatges amb un màxim de 6 cada cop, afegir un tag o etiqueta que identifiqui el grup d'imatges que pujarem a Flickr, dona'ls-hi un accés públic per permetre la seva visualització i ús a tothom que vulgui, i clicar UPLOAD.

Un cop penjades, Flickr, ens permet afegir comentaris sobre cadascuna, modificar el seu contingut (descripció), adquirir nous drets de propietat (els Creative Commons), i fer-les privades...

Aquesta web, ens serà molt útil com a eina de consulta i també per treballs, ja que sempre podrem utilitzar totes aquelles imatges que no estiguin protegides, és clar.

També hem acceptat la invitació del Jordi Mora, per formar part del blog AGS2, un blog desde el que podrem participar i afegir els comentaris que desitgem i lincar fàcilment a qualsevol dels blogs dels nostres companys, sempre i quan algun d'ells no n'hagin restringit l'entrada.
PRÀCTICA 12: Maquetació Indesign



La següent pràctica ha estat la maquetació d'una pàgina de diari amb Indesign, partint d'una retícula de 9 columnes amb un medianil de 3 mm.
S'han col.locat les imatges: Archivo/colocar imagen
S'han creat caixes de text i s'han vinculat entre elles. S'ha obtingut el text.
Una de les columnes, tenia el text dins d'una caixa de color, on s'ha fet un espai reservat: Objeto/opciones de marco de texto/ espaciado de margen i, donat que tenia una imatge a sobre de la caixa, hem hagut de fer un contorneig, també.
El primer paràgraf, hem posat una capitular que ocupava un caràcter i 4 linies.
Tot seguit hem alineat el text amb la retícula base, previament ajustada al interlineat corresponent.
I hem fet tots els estils necessàris. Un exemple:
Panell estils= Texto/tablas/estilo carácter
Seleccionar text/nuevo estilo carácter: text comú
base format caràcter: Myriad Pro Light
Track: 4
Idioma: català
Seleccionant text, apretant text comú, veurem com canvia.
I així, hem anat fent tots els estils que hem necessitat per fer la pàgina amb comoditat i rapidesa.
PRÀCTICA 11: Indesign


Aquesta pràctica ha estat un primer reconeixement del programa Indesign (una fusió entre Quark i Freehand), hem après ha fer degradats, importar text, imatges i alguns senzills efectes.
Tot seguit en veurem alguns:
Ajuste de maquetación: recol.loca els elements, quan per exemple ens hem equivocat de format. Respecta la disposició de les guies...

Primer de tot em creat un document amb les mides, marges i sangrats corresponents, i li hem fet un degradat, amb un angle de 90 graus.
A continuació hem creat una caixa de text, que hem fet transparent, tot variant l'opacitat del blanc. I l'hem farcit de text: Texto/llenar con texto falso
La tipografia és una helvética, el text està justificat i repartit, i el primer paràgraf té una capitual que ens ocupa 2 linies i 7 caràcters.
Per fer l'espai reservat del text respecte la caixa: Objeto/opciones de marco de texto/espaciado de margen
Tot seguit, hem colocat la imatge: Archivo/colocar, i li hem donat l'efecte de botó per mitjà de l'opció dins el menú Objeto. I li hem fet una ombra paral.lela, transparent, baixant l'opacitat al 50% (de l'hombra).
La tecla W, la utilitzarem sempre que vulguem previsualitzar l'objecte.

I finalment, ho exportarem com a pdf, aplicant totes les marques, amb una posició centrada, postscript3, desmarcar invertir orden, i amb una sortida de CMYK.
PRÀCTICA 10: Full Informatiu




En la pràctica següent, hem realitzat la maquetació de dues pàgines, partint d'una retícula que ja ens venía donada amb Freehand.

Alguns punts a remarcar per fer la maquetació, han estat els següents:
Per afegir guies:
Ventana/información
Cuadrícula/edición
Guias/edición/añadir/incremento

Per convertir l'objecte amb guía, senzillament fer l'objecte i seleccionar la guia.

Seguidament vaig importar les imatges, previament passades a tiff.
I també vaig importar el text, fent les caixes i vinculant-les entre elles abans.
Per justificar el text: Edición/modificar alineación/90
Per fer el contorneig: Texto/fluir alrededor de la selección (desagrupant primer l'element).
PRÀCTICA 9: Diagramació. Creació d'una Retícula. (Grid)




Per fer la diagramació d'una retícula, seguirem les pautes clarament explicades en els apunts, i un cop (ja en el QuarkXPress), hem creat el document i introduït totes les dades, farem un quadrat que serà un mòdul. Posarem les mides i : Duplicación parámetros/6 repeticiones/desplazamiento vertical x/desplazamiento horizontal 0.
L'últim quadrat el situarem al final i seleccionant els 7 quadrats: elemento/espaciado y alineación/espacio uniforme, seleccionarem tot i duplicarem.
Marcarem totes les caixes amb guies.
Preferencies del Quark: Párrafos/cuadrícula base/comienzo (marge sup)/incremento x/ ok/visualizar cuadrícula base
Eliminar quadrats o mòduls i retícula base. Ja podem començar a treballar a sobre.
El contorneig és mínim corresponent a una linia de text. No enganxar els elements.

26 de febrer, 2007

PRÀCTICA 8: Animació amb Flash



1. Obrirem el Flash, i anirem disposant els elements per fer l'animació, cadascun dins d'una capa. En una capa anirà el gif animat fet en la pràctica anterior amb ImageReady. L'exportarem. Aquesta serà la capa de fons.
En una altre capa, posarem un objecte que haurem creat abans, donant-li el color, volúm i forma que desitgem. Jo he creat una bola.
En una altre capa he posat text.
2. A continuació i per mitjà de la barra de temps, farem l'animació:
Tecla F5, per insertar fotogrames normals de principi i final.
Tecla F6, per insertar els fotogrames clau, marcant diferents posicions i transformant l'objecte en altres formes, per a que quan el reproduïm, aquest en moviment vagi fent la transició i transformació del mateix.
Tecla Majúscula + F5, per eliminar fotogrames normals.
Tecla Majúscula + F6, per eliminar fotogrames clau.
3. Exportar pel.lícula. generant: pel.swf
PRÀCTICA 7: Gif Animat



1. Obrirem el pdf conjunt, on estaran tots i cadascun dels pdfs de cada alumne, amb Photoshop. Seguidament i d'un amb un, els canviarem a un format de 320pix x 226pix i els passarem a RGB.
2. Seleccionarem, copiarem i enganxarem un document dins l'altre. Com a resultat tindrem un document amb molts arxius dins. Cadascun, serà una capa. Guardarem el document Photoshop com a doc.psd.
3. Obrirem el doc.psd amb ImageReady (un Photoshop per pantalla)
Ventana/animación i desde la paleta animación: cuadro nuevo/seleccionar el fotograma (es farà un idèntic, per visualitzar el següent i fer invisible l'anterior)
4. Crear una nova capa. Per generar els passos intermitjos, intercalar quadres d'animació (per a fer fossos o transicions entre 2 o + fotogrames).
Guardar optimitzada com a .gif
PRÀCTICA 6: Creació d'una tipografia




Fontlab és un editor amb el que podem crear les nostres propies fonts de text, ademés d'editar les que ja teniem instal.lades en el sistema.
El programa conta amb un gran número d'opcions i eines de disseny, encara que al mateix temps resulta bastant fàcil d'utilitzar. Una de les grans avantatges que ens presenta, és que ens permet treballar amb fonts de diferents formats: Type 1, TrueType, Multiple Master i OpenType.

És tan fácil com seleccionar cada caràcter i modificar-lo amb ajuda dels punts de disseny, arrossegant-los amb el ratolí.
PRÀCTICA 5: Cartell de La República




Aquesta pràctica, encarregada pel CFGS de Secretariat, va ser el resultat de la presentació d'una conferència que es va fer el 13 de desembre, rememorant la II República. Es va realitzar un cartell amb Photoshop, un tríptic i una invitació amb Freehand.
Seguidament es van unificar els tres elements en un document,(vectoritzant, traçant-los abans).
També es van fer les caricatures dels alumnes que van fer la pràctica, a partir de imatges tiff arrossegant-les al Freehand. Abans però, vam definir la resolució en pantalla, per traçar les fotografies amb una resolució més apropiada: Preferencias/redibujar. I tot seguit, amb l'eina traçar i les opcions agrupar i arrossegar, esborrant el marquet (desagrupant abans).